Stegte ål - den autentiske opskrift på ål, præcis som du mindes dem. Steg ålene til de er lysebrune. Find opskriften på Madgryden.dk.
Stegte ål var en fast del af kosten i mit barndomshjem. Min far var dygtig til at fange ålene i ruser, han placerede i den lokale å. Over tid skiftede han dog til at købe ålene fra lokale ålefarme. Ålegilder har altid været en familietradition, og jeg har videreført denne tradition med mine egne børn.
I dag valgte jeg at købe nogle friskfangede ål fra fjorden, som allerede var renset og forberedt til tilberedning. Jeg gennemgik dem nøje og skar ålene i omtrent 8 cm lange stykker. Derefter kom jeg mel, salt og peber i en pose, tilføjede ålene og rystede posen grundigt for at sikre, at alle ålestykker blev dækket af et fint lag melblanding.
Jeg anbefaler at servere de stegte ål med vores hjemmelavede persillesovs for en fuldendt smagsoplevelse.
Stegte ål - sådan steges ålene perfekte
Ingredienser
Stegte ål
- 1500 gram Flåede ål
- 80 gram Hvedemel
- 75 gram Smør
- Salt
- Friskkværnet peber
sådan gør du
- Tænd ovnen på 170 grader i alm. ovn, IKKE varmluft.Finnerne klippes af og ålene skylles, renses og tørres med køkkenrulle.
- Ålene skæres i stykker i ca. 8 cm stykker, det er en passende størrelse til stegte ål.
- Kom mel, salt og friskkværnet peber ned i en pose sammen med åle stykkerne.Ryst posen godt, så alle ål får en lille lag af melblandingen.
- Smør smeltes i på panden, og steges til ålene er lysebrune.
- Efterhånden som de stegte ål bliver stegt, lægges de i en bradepande og ind i ovnen.Fedtet fra panden må IKKE kommes i bradepanden.Velbekomme
Tips til opskrift
Ernæringsindhold
Tilbehør til stegte ål
Mange har spurgt hvad kan man servere til stegte ål.
Til stegt ål serveres der persillesovs med kartofler. Rigtig mange steder til ålegilder får man også serveret stuvede kartofler til ålene.
Udover dette kan jeg anbefale følgende tilbehør:
Agurkesalat, Rødbeder, peberrodssovs.
Specielt på Langeland er det en tradition at server peberrodssovs til stegte ål, det siges at det tager den fede smag af ålen.
Traditioner for ålespisning
Når du spiser stegt ål, og skal du have den fulde respekt blandt andre ålespisere. Så er det ikke helt nok at spise 3-4 stykker ål. Nej der skal benene helst nå hele vejen rundt om din tallerken.
Når du har spist et stykke ål, ligges benet på tallerken kanten, og ja det er selvfølgelig på benets korte og ikke det lange led de skal ligge.
Jeg har personligt aldrig nået hele vejen rundt, men hvem ved måske kan du klare det ? 🙂
Prøv nogle af vores andre lækre opskrifter:
Persillesovs - Nem opskrift på hvid sovs med persille
Stegt flæsk med persillesovs - Opskrift på ovnstegt flæsk
Helstegt rødspætte - Stegt rødspættefilet med persillesovs
Agurkesalat - Opskrift på lækre syltede agurker
Parisertoast - Pandestegt toast med ost og skinke
Mette Pilgaard
Finnerne klippes af? Her flåes ålen og halefinnen bliver på. Har aldrig hørt om andet
Sofus Madsen
Hej Mette - Ja det er rigtigt, du kan også blot flå ålen.
Vi har altid flået ålen, og klippet finnerne af.
Det er både bugfinnerne og halefinnerne.
Rigtig god dag til dig 🙂
Mvh. Sofus Madsen