Stegte ål
Stegte ål – Klassisk opskrift på de perfekte ål
Stegte ål var noget vi fik rigtig meget hjemme ved vores mor og far. Min far fangede ålene i ruser, som han satte i åen. Med årene begyndte han så i stedet at købe ålene på ålefarme, som lå i nærheden af os.
Sammen med børnene har vi været et par gange afsted til ålegilder, og i dag besluttede jeg mig for at købe nogle ål. Ålene var blevet fanget i fjorden, og de var renset og klargjorte.
Men jeg gik dem efter, og klippede ålene ud i ca. 8 cm stykker.
Kom mel, salt og peber ned i en pose sammen med ålene, og rystede posen godt, så de alle fik en fik lille lag af melblandingen.
Prøv vores lækre hjemmelavede persillesovs sammen med de stegte ål
Stegte ål – sådan steges ålene perfekte
Ingredienser
Stegte ål
- 1500 gram Flåede ål
- 80 gram Hvedemel
- 75 gram Smør
- Salt
- Friskkværnet peber
Sådan gør du
Stegte ål
- Tænd ovnen på 170 grader i alm. ovn, IKKE varmluft.Finnerne klippes af og ålene skylles, renses og tørres med køkkenrulle.Ålene skæres i stykker i ca. 8 cm stykker, det er en passende størrelse til stegte ål.Kom mel, salt og friskkværnet peber ned i en pose sammen med åle stykkerne.Ryst posen godt, så alle ål får en lille lag af melblandingen.Smør smeltes i på panden, og steges til ålene er lysebrune.Efterhånden som de stegte ål bliver stegt, lægges de i en bradepande og ind i ovnen.Fedtet fra panden må IKKE kommes i bradepanden.Velbekomme
Noter
Nutrition
Tilbehør til stegte ål
Mange har spurgt hvad kan man servere til stegte ål.
Til stegt ål serveres der persillesovs med kartofler. Rigtig mange steder til ålegilder får man også serveret stuvede kartofler til ålene.
Udover dette kan jeg anbefale følgende tilbehør:
Agurkesalat, Rødbeder, peberrodssovs.
Specielt på Langeland er det en tradition at server peberrodssovs til stegte ål, det siges at det tager den fede smag af ålen.
Traditioner for ålespisning
Når du spiser stegt ål, og skal du have den fulde respekt blandt andre ålespisere. Så er det ikke helt nok at spise 3-4 stykker ål. Nej der skal benene helst nå hele vejen rundt om din tallerken. Når du har spist et stykke ål, ligges benet på tallerken kanten, og ja det er selvfølgelig på benets korte og ikke det lange led de skal ligge.
Jeg har personligt aldrig nået hele vejen rundt, men hvem ved måske kan du klare det ? 🙂
Finnerne klippes af? Her flåes ålen og halefinnen bliver på. Har aldrig hørt om andet
Hej Mette – Ja det er rigtigt, du kan også blot flå ålen.
Vi har altid flået ålen, og klippet finnerne af.
Det er både bugfinnerne og halefinnerne.
Rigtig god dag til dig 🙂
Mvh. Sofus Madsen