
Norske klejner - Svampede og lækre klejner. Opskriften giver ialt 20 stk. Du kan sagtens fryse dem. Få opskriften lige her på Madgryden.dk
De her tykke klejner med gær er noget, som de fleste kender i Danmark.
Hvert år laver os i norden dem i massevis, og de smager helt vil fantatisk.
Navnet norske klejner, vides ikke hvor kommer fra.
Men mon ikke at det har noget med det tyske at gøre (klein).
Jeg elsker klejner, og kan simpelthen ikke få nok af dem.
I min opskrift har jeg valgt at bruge revet citronskal, det syntes jeg
giver klejnerne en fantastisk smag.
Når jeg koger norske klejner, bruger jeg altid solsikkeolie.
Det syntes jeg fungerer rigtig godt.
Det er meget vigtigt at du kommer ingredienserne i, i den rækkefølge
Jeg har skrevet, ellers kan dejen bliver ødelagt.
Ellers er der ikke meget andet end at sige, nyd de norske klejner varme eller kolde.
Det fantastiske ved de tykke klejner, er at de smager ligeså fantastik dagen efter.
Skulle du ønske at fryse dem ned, så lad være med at kog dem inden.
Når du så tager dem op igen, så kog dem når de lige er optøet.
Denne opskrift giver 20 stk lækre friskbagte norske klejner.
Norske klejner – 20 stk skønne klejner
Ingredienser
Norske klejner
- 80 gram Smør
- 3 dl Kærnemælk
- 35 gram Gær
- 70 gram Sukker
- 1 stk Revet skal fra en citron
- 1 stk Presset citron
- 0,5 tsk Vaniljepulver
- 1 spsk Vaniljesukker
- 0,5 tsk Stødt kardemomme
- 1 stk Æg
- 600 gram Hvedemel
- 0,5 tsk Salt
Kogning af norske klejner
- 10 dl Solsikkeolie
Citronglasur
- 150 gram Flormelis
- 1 knivspids Pastafarve (gul)
- citronsaft
sådan gør du
Dej til norske klejner
- Smelt smørret i en gryde, og til kærnemælken til den er fingervarm.Gæren røres ud, og kommes over i en skål.
- Sukker kommes i skålen, og røres godt ud.Revet citronskal fra en hel citron.Pres citronen, kom det i skålen og rør det godt ud.
- Vaniljesukker og kardemomme tilsættes, og røres godt ud i skålen.ca. 300 gram hvedemel kommes i skålen, og røres godt ud.Æg og salt kommes i, og røres rigtig godt ud.
- Ælt dejen godt, og tilsæt lidt efter lidt mere mel, dejen skal være smidig og blank.Det er ikke sikkert at du får brug for alt melet, så hold lidt igen.
- Læg et stykke håndklæde over dejen, og lad den hæve i ca. 1time på køkkenbordet.
De norske klejner formes
- Slådejen ud og rul den ud i en 5 mm tykkelse.Skær dejen ud i firkanter på 5 x 10 cm, med en klejnespor eller en kniv.
- Lav et snit lidt i midten af firkanten, og træk den ene af klejnen igennem snittet.Læg den over på en bageplade.
- De skal nu stå og hæve i ca. 30 minutter, med et stykke viskestykke over.
Kogning af de norske klejner
- Solsikkeolien varmes op i en gryde.Før du koger de norske klejner, skal olien have en temperatur på 180 grader.Du kan tjekke om temperaturen er god, ved at stikke en tændstik ned i olien.Hvis det syder omkring den med det samme, så er du klar til at fritere dine norske klejner.
- Klejnerne koges lysebrune, ca. 30 sekunder på hver side.Læg dem efterfølgende over på et stykke køkkenrulle.
Sådan laver du citronglasur
- Kom flormelis, citronsaft og gul frugtfarve i en lille skål, og rør det rigtig godt sammen.
- Pynt de afkølede norske klejner, og nyd dem frisklavede og lune.Velbekomme.
Ernæringsindhold
Forskel på den almindelig klejne og norske klejne?
Den klejne som vi kender allerbedst herhjemme, er en klejne som bliver lavet af en småkagedej. Den norske klejne derimod bliver bagt af en gærdej, hvilket gør den blød og luftig indeni, og lækker sprød udenpå.
Glasur eller flormelis ?
Herhjemme er det meget forskelligt, hvad vi bedste kan lide. Jeg kan lide de norske klejner,både med og uden glasur. Så når vi laver klejner herhjemme, laver vi typisk 10 med glasur og 10 uden glaur. De 10 uden glasur, drysser vi med lidt flormelis inden de skal nydes. Så er der lidt at vælge imellem.
Prøv nogle af vores andre lækre opskrifter:
Norske lapper - Opskrift på lækre norske sveler pandekager
Marengskys - Sådan laver du de lækreste kyskager
Brunkager - Opskrift på 100 stk lækre hjemmebagte småkager
Vaniljekranse - Opskrift på lækre sprøde smørbagte småkager
Romkugler – Opskrift på lækre hjemmelavede trøfler
Skriv et svar