Risalamande – en cremet og luftig opskrift på en god gammel klassiker. En fantastisk dessert som høre julen til. Læs mere om opskriften her.
Risalamande – en cremet og luftig opskrift på en god gammel klassiker.
Ja faktisk er risalamande en dessert, som kan spores helt til starten af 1900.
Dog var risalamanden dengang, uden flødeskum.
Men de fik stadigt kirsebærsauce til deres risalamande.
Flødeskum blev først tilføjet til desserten under 2 verdenskrig.
Da der var mangel på ris.
Med flødeskum, kunne man så få risene til at holde længere.
Ja faktisk var der også mangel på mandler, og det var jo skidt for mandelgaven.
Men uden mandelgave, ville husmødrene ikke servere en risalamande.
Det hørte jo denne klassiker til.
Opfindsomme som husmødrene var, kom de en knap i, i stedet for en mandel. Så kunne de stadig jagte "mandlen", som vi gør det juleaften.
Risalamande
Ingredienser
Risengrød
- 3 dl Vand
- 180 gram Ris
- 1 liter Sødmæk
- 1 stk Vaniljestænger
Risalamande
- 50 gram Smuttede mandler
- 70 gram Sukker
- 4 dl Piskefløde (38%)
sådan gør du
Risengrød
- Vand og ris bringes i kog i en tykbundet gryde.Skru ned på middelvarme, og kog risene videre i ca. 2 minutter under omrøring.
- Mælken og vaniljestænger tilsættes.Skru op for høj varme og bring grøden i kog under omrøring.
- Når risengrøden koger, skrues der ned til svag varme.Rør i grøden i ca. 2 minutter, og låget lægges over gryden.
- risengrøden skal nu koge i ca. 40 minutter, hvor det er vigtigt at du røre i grøden med jævnlige mellemrum.Når grøden er færdig, stilles den til afkøling til næste dag.
Risalamande
- Gem 1-2hele mandler, afhængig af hvor mange mandelgaver du ønsker i risalamanden.Hak de resterende mandler.
- Vaniljestængerne tages op af risengrøden.Flæk vaniljestængerne på langs, og skrab kornene ud.Kom vaniljekornene, sukker og de hakkede mandler ned i risengrøden
- Risengrøden røres godt igennem.Piskefløden piskes til en let flødeskum.Vend ca. ½ af flødeskummet sammen med risengrøden.
- Kom nu lidt efter lidt flødeskum i risengrøden, til du har den ønskede konsistens.Når du har den ønskede konsistens, kommes de hele mandler i risalamanden.Rør risalamanden forsigtigt.
- Smag din risalamande til, pas på du ikke nupper mandlen 🙂 .Stil risalamanden afdækket til afkøling.Velbekomme.
Ernæringsindhold
Tips til Risalamande
Når du koger din risengrød til risalamande, er det vigtigt at du koger den sammen med vaniljestangen. Det er simpelthen fordi at vaniljesmagen, vil blive mere intenst hvis grøden bliver kogt med vaniljestangen.
Når jeg laver denne juledessert, plejer jeg at koge risengrøden dagen før. Når grøden er færdig kogt, stilles den et køligt sted hen. Her lader jeg vaniljestangen blive i risengrøden. Dagen efter kommer jeg så flødeskum og det andet guf i risalamanden.
Når du laver din risalamande er det meget vigtigt, at du vender flødeskummen i med nænsom hånd. Det skal du gøre fordi at du ellers kan komme til at slå luften ud af din flødeskum.
Flere og flere har spurgt efter en udgave uden mandler. Her kan jeg sige at fremgangsmåden er fuldstændig den samme. Du slutter blot af med mandelessens, hvor du kommer lidt i og smager herefter den til. Men pas på med ikke at komme for meget i, da den ellers godt kan komme til at smage mærkeligt.
Prøv nogle af vores andre lækre opskrifter:
Jordbærsovs - Nem opskrift på hjemmelavet jordbærsauce
Mannabudding - Nem opskrift på en klassisk mannebudding
Risifrutti opskrift - Nem og lækker dessert med jordbærsovs
Råcreme til frugtsalat - Nemt og lækkert
Hindbærcoulis - Opskrift på nem hindbærsovs
Skriv et svar