Varme hveder og store bededag hører sammen. Traditionen med at spise de lækre varme hveder kan spores helt tilbage til 1686.
Hvor en biskop ved navn Hans Bagger, besluttede at alle halve og hele helligdage skulle lægges sammen til en dag. Denne dag blev navngivet store bededag.
Denne dag måtte man ikke andet end at bede og gøre bod.
Det store problem var bare at bagerne, blev nød til at bage hvederne dagen inden.
Den lækre duft af frisk bagte hveder, kunne folk selvfølgelig ikke holde sig fra.
Derfor ændrede man skikken, til at de friskbagte hveder, skulle spise samme dag som de er købt.
Derfor spiser vi dem aftenen inden store bededag.
Prøv også vores virkelig lækre opskrift på luftige Chokoladeboller.
Varme hveder
Ingredienser
- 40 gram Gær
- 2,5 dl Sødmælk
- 2 spsk Sukker
- 1 stk Æg
- 600 gram Hvedemel
- 1 tsk Salt
- 100 gram Blødt smør
- 2 tsk Kardemomme
Sådan gør du
Dej
- Mælken lunes i en kasserolle, til det er 37 grader eller lillefinger lun.Kom mælken over i en skål, og smuldre gær ned i skålen.Rør det hele godt sammen.Kom mel, sukker, æg, salt, olie og kardemomme i blandingen, og ælt det rigtig godt sammen.Smør tilsættes, og dejen æltes til den er smidig og lækker.Dejen sættes til hævning i 1 time
Hvederne formes
- Dejen deles ud i 12 lige store hveder, og formes.Når hvederne er formet, placeres de i et smurt ildfast fad med høje sider(26x34cm).Hvederne skal stå tæt, men ikke så de røre hinanden.Et viskestykke lægges over dem, og skal nu hæve i 1 time.
Hvederne bages
- Hvederne bages ved 200 grader i almindelig ovn i ca. 16minutter.De varme hveder tages ud af ovnen, og stilles til afkøling i ca. 10 minutter.Vend hvederne ud på en rist, og lad dem afkøle.Hvederne skæres midt over, og ristes på en brødrister.smør dem med lækkert koldt smør.Velbekom.
Skriv et svar