Varme hveder

Madgryden.dk » Opskrifter » Boller » Varme hveder
varme hveder

Varme hveder – Opskrift på de bedste hvedeknopper til bededag

Varme hveder og store bededag hører sammen.  Traditionen med at spise de lækre varme hveder kan spores helt tilbage til 1686.
Hvor en biskop ved navn Hans Bagger, besluttede at alle halve og hele helligdage skulle lægges sammen til en dag.  Denne dag blev navngivet store bededag.
Denne dag måtte man ikke andet end at bede og gøre bod.
Det store problem var bare at bagerne, blev nød til at bage hvederne dagen inden.
Den lækre duft af frisk bagte hveder, kunne folk selvfølgelig ikke holde sig fra.
Derfor ændrede man skikken, til at de friskbagte hveder, skulle spise samme dag som de er købt.
Derfor spiser vi dem aftenen inden store bededag.

Prøv også vores virkelig lækre opskrift på luftige Chokoladeboller.

varme hveder

Varme hveder

Sofus Madsen
Opskrift på de bedste hvedeknopper til bededag
5 fra 3 stemmer
Forb. tid 2 timer
Tilb. tid 16 minutter
0 minutter
Samlet tid 2 timer 26 minutter
Ret brød
Køkken dansk
Antal 12 Stk
Kalorier 244 kcal

Ingredienser
  

Varme hveder

Sådan gør du
 

Dej

  • Mælken lunes i en kasserolle, til det er 37 grader eller lillefinger lun.
    Kom mælken over i en skål, og smuldre gær ned i skålen.
    Rør det hele godt sammen.
    Kom mel, sukker, æg, salt, olie og kardemomme i blandingen, og ælt det rigtig godt sammen.
    Smør tilsættes, og dejen æltes til den er smidig og lækker
    .Dejen sættes til hævning i 1 time

Hvederne formes

  • Dejen deles ud i 12 lige store hveder, og formes.
    Når hvederne er formet, placeres de i et smurt ildfast fad med høje sider(26x34cm).
    Hvederne skal stå tæt, men ikke så de røre hinanden.
    Et viskestykke lægges over dem, og skal nu hæve i  1 time.

Varme hveder

  • Hvederne bages ved 200 grader i almindelig ovn i ca. 16minutter.
    De varme hveder tages ud af ovnen, og stilles til afkøling i ca. 10 minutter.
    Vend hvederne ud på en rist, og lad dem afkøle.
    De varme hveder skæres midt over, og ristes på en brødrister.
    Smør hvederne med lækkert koldt smør.
    Velbekom.
    varme hveder

Nutrition

Kalorier: 244kcalKulhydrater: 37gProtein: 8gFedt: 8gMættet fedt: 5gFlerumættet fedt: 0.3gEnkelumættet fedt: 2gTransfedt: 0.3gKolesterol: 21mgNatrium: 95mgKalium: 110mgFiber: 5gSukker: 1gVitamin A: 242IUVitamin C: 0.04mgCalcium: 62mgIron: 1mg
Søgeord hveder, varme hveder
Kunne du lide vores opskrift ? Skriv gerne en kommentar eller anmeldelse

Holdbarhed på varme hveder

Når hvedeknopper er helt afkølet, skal de i en lufttæt pose. Men inden de kommer i en pose, skal du sikre dig at de er helt afkølet. Kom gerne et viskestykke omkring bollerne, så kan hjemmelavet hveder nemmere ånde efterfølgende, og dermed holde sig længere. Ved stuetemperatur kan de holde sig ca. 3 dage. Skal de opbevares længere tid, kan du med fordel fryse dem.

Kan de koldhæves?

Ja du kan sagtens koldhæve hvedeknopper. Men du skal blot bruge 20 gram gær. Når du har slået dejen sammen, skal dejen stå og hæve i en time på køkkenbordet. Når dejen har hævet i en time, skal de blot placeres i køleskabet i mindst 12 timer. Bollerne formes og kommes i et smurt fad, og stilles ved stuetemperatur til de er hævet det halve op. De hjemmelavet hveder bages ved 200 grader i almindelig ovn i ca. 16 minutter. De hvedeknopperne tages ud af ovnen, og stilles til afkøling i ca. 10 minutter.

Må vi sende dig en mail med lækker mad ?
Så vil vi gerne sende dig nyhedsmail med de bedste madopskrifter helt gratis.

Vi spammer ikke! Læs vores [link]privatlivspolitik[/link] hvis du vil vide mere.

Sofus Madsen

Skriv en kommentar

Bedøm opskriften med antal stjerner