Hveder - Nem opskrift på de lækreste luftige hvedeknopper med kardemomme. Spis dem mens de er varme, eller skær dem midt over og rist dem.
Varme hveder og store bededag hører sammen. Traditionen med at spise de lækre varme hveder kan spores helt tilbage til 1686.
Hvor en biskop ved navn Hans Bagger, besluttede at alle halve og hele helligdage skulle lægges sammen til en dag. Denne dag blev navngivet store bededag.
Denne dag måtte man ikke andet end at bede og gøre bod.
Det store problem var bare at bagerne, blev nød til at bage hvederne dagen inden.
Den lækre duft af frisk bagte hveder, kunne folk selvfølgelig ikke holde sig fra.
Derfor ændrede man skikken, til at de friskbagte hveder, skulle spise samme dag som de er købt.
Derfor spiser vi dem aftenen inden store bededag.
Prøv også vores virkelig lækre opskrift på luftige Chokoladeboller.
Varme hveder
Ingredienser
Varme hveder
- 40 gram Gær
- 2,5 dl Sødmælk
- 2 spsk Sukker
- 1 stk Æg
- 600 gram Hvedemel
- 1 tsk Salt
- 100 gram Blødt smør
- 2 tsk Kardemomme
sådan gør du
Dej
- Mælken lunes i en kasserolle, til det er 37 grader eller lillefinger lun.Kom mælken over i en skål, og smuldre gær ned i skålen.Rør det hele godt sammen.Kom mel, sukker, æg, salt, olie og kardemomme i blandingen, og ælt det rigtig godt sammen.Smør tilsættes, og dejen æltes til den er smidig og lækker.Dejen sættes til hævning i 1 time
Hvederne formes
- Dejen deles ud i 12 lige store hveder, og formes.Når hvederne er formet, placeres de i et smurt ildfast fad med høje sider(26x34cm).Hvederne skal stå tæt, men ikke så de røre hinanden.Et viskestykke lægges over dem, og skal nu hæve i 1 time.
Varme hveder
- Hvederne bages ved 200 grader i almindelig ovn i ca. 16minutter.De varme hveder tages ud af ovnen, og stilles til afkøling i ca. 10 minutter.Vend hvederne ud på en rist, og lad dem afkøle.De varme hveder skæres midt over, og ristes på en brødrister.Smør hvederne med lækkert koldt smør.Velbekom.
Ernæringsindhold
Holdbarhed på varme hveder
Når hvedeknopper er helt afkølet, skal de i en lufttæt pose. Men inden de kommer i en pose, skal du sikre dig at de er helt afkølet. Kom gerne et viskestykke omkring bollerne, så kan hjemmelavet hveder nemmere ånde efterfølgende, og dermed holde sig længere. Ved stuetemperatur kan de holde sig ca. 3 dage. Skal de opbevares længere tid, kan du med fordel fryse dem.
Kan de koldhæves?
Ja du kan sagtens koldhæve hvedeknopper. Men du skal blot bruge 20 gram gær. Når du har slået dejen sammen, skal dejen stå og hæve i en time på køkkenbordet. Når dejen har hævet i en time, skal de blot placeres i køleskabet i mindst 12 timer. Bollerne formes og kommes i et smurt fad, og stilles ved stuetemperatur til de er hævet det halve op. De hjemmelavet hveder bages ved 200 grader i almindelig ovn i ca. 16 minutter. De hvedeknopperne tages ud af ovnen, og stilles til afkøling i ca. 10 minutter.
Skriv et svar