Vaniljekranse – Lækre sprøde og smørbagte småkager
Vaniljekranse opskrift er en klassisk julesmåkage, som de fleste forbinder med julen. vaniljekranse kan spores helt tilbage til 1890’erne. opskriften vi har fundet, er en meget klassisk opskrift. vaniljekransene bliver altid rigtig sprøde og lækre, som giver lige det sidste til julekaffebordet. Vores småkage er lavet af hvedemel, smør, sukker, vaniljestang og finhakket mandler.
Vaniljekransene skal der ikke laves alt for meget om på, den skal smage og dufte af jul 🙂
Prøv også opskriften på de lækre vaniljekranse fra Den Gamle By,
Vaniljekranse – sprøde smørbagte vaniljekranse
Ingredienser
- 2 Stk Vaniljestænger
- 200 Gram Smuttede mandler
- 500 Gram Blødt smør
- 500 Gram Sukker
- 3 Stk Æg
- 700 Gram Hvedemel
Sådan gør du
- Kom vaniljestænger og mandler ned i en minihakker, og hak det til det er meget fint hakket.Kom det over i en skål.
- Tilsæt de resterende ingredienser og ælt det hele rigtig godt sammen med fingerne.Lad dejen køle i mindst 1 time inde i køleskabet, meget gerne til næste dag.
- Dejen køres nu igennem en kødmaskine, med vaniljekranse formen monteret på.Fold den rundt til en cirkel og luk den.Bag dine vaniljekranse på 200 grader i ca. 10 minutter på midterste rille. Hold godt øje med dem.Vaniljekransene stilles til afkøling på en bagerist.Velbekomme.
Næringsindhold
Tips til vaniljekransene
Småkagerne er ikke sprøde, når de lige kommer ud af ovnen, dette bliver de først når de er afkølet. Så ingen panik 🙂
Hvis din dej flyder ud når du bager dine vaniljekranse, så er det helt sikkert fordi at du du har arbejdet lidt for meget med din dej. Husk dejen skal blot lige samles, og være fast i konsistens.
Så du kan se mønstret når du køre den igennem maskinen, eller sprøjter den ud.
Når du er færdig med at bage småkagerne, læg dem til afkøling på en bagerist.
Når vaniljekranse er helt afkølet, opbevares de i en lufttæt beholder.
Så holder dine vaniljekranse sig længe, og bevare sin lækre sprødhed.
Når jeg laver vaniljekranse bruger jeg en gammeldags køkkenhakker med håndsving.
Den koster ikke særlig mange penge, og gør arbejdet utrolig let at lave småkagerne.
For 200 kr kommer du langt med både kødhakkeren og formen dertil. Mange discount butikker såsom netto, aldi osv. har den jævnligt meget billig. Ellers kan den købes i en isekrambutik hvor kødhakkeren koster pt. 200 kr og kagepladen koster 30 kr.
Hvis du gerne vil gemme noget af dejen, så kan du sagtens fryse det ned.
Hvis du vælger at fryse dejen ned, så husk at dejen skal være helt optøet inden du arbejder med den.
Efter dejen er lavet, kan den opbevares på køl i ca. 4 dage.
Vidste du i øvrigt at vaniljekranse stammer fra Danmark? De er fra ca. 1840, hvor danskerne fik mere og mere en komfur ind i deres hjem. Dette var en jernkomfur, som gjorde at flere og flere eksperimenterede med småkager, og derfor blev der faktisk opfundet mange småkager på dette tidspunkt .
Skriv et svar