Grønlangkål - Nem opskrift på frisk eller frossen grønkål. Server det sammen med brunede kartofler og kogt hamburgryg. Læs mere her.
Grønlangkål er en sand dansk klassiker til julefrokosterne. Her bliver det oftest serveret sammen med glaseret skinke, eller kogt hamburgryg. Her i Sydjylland hvor jeg bor, der er det særdeles udbredt at man til nytår, får denne lækre ret.
Sammen med grønlangkål severer vi brunede kartofler og kogt hamburgryg. Men traditionen er blevet mere og mere udbredt med tiden, og derfor er det store dele af landet der får grønlangkål til nytår.
Her hjemme kan vi også godt finde på at få det i november, hvor vi blot får det med kogte kartofler og glaseret skinke.
Opskriften vi har valgt at ligge ind her, er helt enkelt og nem, og er den helt klassiske udgave.
Denne opskrift er lavet til ca. 4 personer.
Prøv vores lækre opskrift på den bedste pandestegt medister.
Grønlangkål - Sådan laver du den fra bunden
Ingredienser
- 25 gram Smør
- 2,5 spsk Hvedemel
- 250 ml Piskefløde (38%)
- 50 ml Sødmælk
- 500 gram Frossen hakket grønkål
- Salt
- Friskkværnet peber
sådan gør du
Grønkål
- Grønkålen optøes, og vrides godt for væske.
Grønlangkål
- Smeltsmør i gryden, og kom mel i gryden. Rør det hele godt sammen så det ikke klumper.Tilsæt piskefløde og sødmælk, og rør det godt rundt.Tilsæt grønkålen og sukker.Grønkålen koges videre ved svag varme, i ca. 2 minutter.Smag grønlangkålen til med salt og friskkværnet peber.Velbekomme.
Ernæringsindhold
Tips til hjemmelavet grønlangkål opskrift
I stedet for at bruge frossen grønkål, kan du sagtens bruge frisk grønkål. Inden du bruger det, til denne gammeldags grønlangkål, køre du det igennem en kødhakker. Så er det klar til brug.
Hvor kommer grønkål fra
Den velkendte grønkål, som vi bruger til sønderjysk grønlangkål. Stammer fra syd og Vesteuropa. Grønkålen er en meget gammel afgrøde, som vi Danmark har brugt i rigtig mange år. Eftersigende skulle der var en af de ældste afgrøder vi har her i Danmark.
Hvorfor hedder det Grønlangkål
Navnet stammer helt tilbage til langt før 1800 tallet, hvor man skar grønkålen i strimler efter den var blevet kogt. Det var først efter man opfandt mekaniske hjælpemidler til at hakke det med, at begyndte at hakke grønkålen. Da man begyndte at hakke grønkålen, begyndte man samtidig med at lave en stuvet grønkål. Altså man simpelthen laver en hvid sovs, eller rettere en bechamelsovs om man vil. Den kom man så grønkålen ned i. Så skal ret være ret, så hedder det nok mere stuvet grønkål, end det vi kalder den i dag stuvet grønlangkål.
Skriv et svar